Védőnői Szolgálat Halimba
Az egészséges és boldog családokért

MENÜ

Hétről hétre

varandossag.jpg

Az első két hét

Az első hetek történéseiből nem sokat érez a kismama, pedig nagyon fontos dolgok mennek végbe odabenn. Lehetséges, hogy a spermiumok már három-négy napja "lesben álltak" és vártak a petesejtre, ám az is előfordulhat, hogy épp a legjobbkor érkeztek. A megtermékenyült petesejt néhány órával az egyesülés után osztódni kezd, majd a petevezetékből a méh felé vándorol. A megtermékenyülés többnyire a petevezetékben következik be. A spermium és a petesejt egyesülésétől kezdve zigótáról beszélünk. A zigótának csaknem egy hétre is szüksége lehet ahhoz, hogy további osztódása és vándorlása során elérkezzen a méhbe, ahol kezdetét veszi a beágyazódás több napig tartó folyamata. Közben az a tüsző, amely a petesejtet kibocsátja, átalakul, majd sárgatest formájában sárgatesthormont termel annak érdekében, hogy a méh alkalmas legyen az új élet befogadására. A peteéréstől számított tizennegyedik naptól beszélünk embrióról. A parányi kis lényt ettől kezdve a méhnyálkahártya véredényei táplálják. Néha az édesanya jóval előbb érzékeli a másállapotot, mint a hormonszintek vagy biológiai változások mérésén alapuló módszerek. A biztos válaszra azonban egy kicsit várni kell. Az érzékeny, jó minőségű terhességi tesztek a soron következő menstruáció esedékessége idején képesek először kimutatni a várandósságot, ám az is gyakori, hogy csak az egy-két héttel későbbi eredmény lesz pozitív. Az első hetekben fölösleges kézi vagy ultrahangos vizsgálatot végezni.
A várandósság átlagosan negyven hétig tart, idejét az utolsó menstruáció első napjától számítjuk. A várva várt kisbaba élete azonban csak két héttel később, a megtermékenyülés pillanatában kezdődik.
A szülés várható időpontja:
A legbiztosabb és legegyszerűbb, ha az utolsó vérzés első napjából indulunk ki. A vérzés első napjához adjunk hét napot. Vonjunk ki belőle három hónapot. Adjunk hozzá egy évet. Akinek az átlagos ciklushossza több, mint huszonnyolc nap, az a szülés várható időpontjához adja hozzá a plusz napokat, például négyet. Ha a ciklus általában rövidebb, vonja le a különbséget.

A harmadik hét
Mire a megtermékenyült és osztódásnak indult petesejt eljut a beágyazódásig, hét nap telik el. Ezen a héten a szedercsíra sejtjei két irányban fejődnek. Az egyik részből embrió lesz, a másikból méhlepény, magzatburok és köldökzsinór.

Az anya mindebből még semmit sem érez. Ha a ciklus kezdetétől mérte ébredési hőmérsékletét, a tizennegyedik naptól emelkedő hőmérsékletet tapasztal. Ekkor még nem érdemes elvégezni a terhességi tesztet, noha már jelentős mennyiségű gonadotropin hormon (HCG) termelődik. Ennek kimutatásán alapulnak ezek a vizsgálati módszerek.

A negyedik hét
A megtermékenyülést követő tizenkettedik napon befejeződött a beágyazódás folyamata. Megjelennek az első véredények. A baba azonban még mindig csak egy kis pötty, körülbelül fél milliméter.

Most kezdődne az újabb menstruáció. Ezekben a napokban már a terhességi teszt is pozitív eredményt mutathat. A beágyazódás hatalmas hormonális változással jár. Néhány kismama leküzdhetetlen álmosságot érez a következő hetekben, és émelygés is jelentkezhet.

Az ötödik hét
Az embrió mérete az ötödik-hatodik hét határán eléri a 2-3 millimétert. Már kialakult a parányi szív, az erek gazdagon behálózzák a kis testet. Láthatóak a bimbószerű végtagkezdemények, a fej és a test többi részéhez képest hatalmas farok. Egy héttel később a láb növekedése utoléri, sőt el is hagyja a farkat, ami majd csak a tizedik hét végére tűnik el. Ekkor már akár meg is számlálhatnánk a kéz- és lábujjakat, a kis embrió egészen ember formájú, csöpp kis fülkagylója is ott virít a fején. Növekedése továbbra is elképesztő iramban folytatódik.

A várandósság mind jobban érezteti hatását. A gyakori pisilés arra vezethető vissza, hogy a méh megnagyobbodása és vérbősége miatt nyomja a húgyhólyagot. Sok kismama émelyegni kezd, napirendre kerülhetnek a rosszullétek, a vérnyomás csökkenése miatt szédülés, ájulás léphet fel. Segíthet, ha felkelés előtt eszünk néhány falatot, s jó hatást érhetünk el homeopátiás készítményekkel is, ha a tünetek pontos feltérképezése után választja ki az orvos a tizenhárom lehetséges szer közül a legalkalmasabbat. Bár a pocak mérete még nem tér el a korábbi állapottól, a szűk ruhaneműk kényelmetlenné válhatnak.

A hatodik hét
Megkezdődik az embrió szerveinek fejlődése. Kialakul az alsó állkapocs, létrejönnek a hangszalagok. A monitoron a hüvelyi ultrahangvizsgálatnál már elkülöníthető a babától a köldökzsinór.

A hatodik heti állapothoz képest a második hónap végére csaknem megtízszerezi méretét, a tizedik héten ugyanis már körülbelül 2,8 centiméteres, súlya pedig közel 1,3 dkg!
Ügyeljen a helyes életmódra, ne fogyasszon alkoholos italokat! Kerülje a felesleges gyógyszerszedést! A szervek kifejődésének időszakában az embrió rendkívül érzékeny a kedvezőtlen külső hatásokra.

A hetedik hét
Az embrió szíve már száznegyvenötöt ver percenként. Hossza egy-másfél centiméter. Már megvannak az első női, illetve férfi őscsírasejtek, a gerincvelőben pedig idegsejtek képződnek.

Az orvos ekkor már többnyire kézi vizsgálattal is meg tudja állapítani a terhesség tényét. Aki hányingerrel ébred, igyon enyhén édesített italokat és kapjon be néhány szem földimogyorót.
A hetedik és tizedik hét között fokozatosan a lepény veszi át a sárgatest szerepét a tüszőhormon termelésében. Közvetve ez felelős az egyre fokozottabb vízvisszatartásért, aminek következtében megnő az érpályákon keringő vér mennyisége. A vér "hígulása" jobb oxigénellátottságot biztosít a hajszálerekben. A kötőszövetek lazulása miatt az erre hajlamos kismamáknál jelentkezhetnek az első visszerek.

 

A nyolcadik hét
Már pontosan kivehetőek a kéz- és lábujjak. Kialakul a felső ajak és az embrió orrhegye, befejeződik a szív felépülése. Az embrió már másfél grammot nyom, és másfél centiméter hosszú a feje tetejétől a farokcsontjáig. A tizenkettedik hétig mindig ezt a méretet mérik.

Rövidítése: CRL. Érdemes tudni, hogy az egyes heteknél megadott CRL-értékek a heti átlagot tükrözik. Ebben az időszakban ugyanis naponta körülbelül egy millimétert nő az embrió, s a hét elején mért érték hat-hét milliméterrel is kevesebb lehet a hét végén mértnél.
Szinte hihetetlen, de már a nyolchetes embrió is termel vizeletet - szorgalmasan kortyolgat a magzatvízből. Az ultrahangvizsgálat során látszik is, hogyan telítődik a pici húgyhólyag, hogyan mozog az embrió.

A kilencedik hét
A kilencedik hétig embrióról, ettől kezdve pedig már magzatról beszélünk. A csöppség mozogni is tud. Van már szeme és szemhéja, látszanak az apró fül kagylóvonalai. Immár két és fél centiméteres.

Legkésőbb ezen a héten jelentkezzen a körzeti védőnőnél. Vegye fel orvosával a kapcsolatot.

A tizedik hét
Mind a húsz tejfog kezdeménye felismerhető az állkapocscsontban. A magzat tizenhárom grammos és három centiméteres.

A tizenegyedik hét
Észre fogja venni, hamarabb elfárad, mint korábban. Ezért azok a hormonok felelősek, melyekkel a természet arra szeretné rábírni, hogy saját és kisbabája érdekében lazítson egy kicsit.

Kialakul a magzat gerincoszlopa. Lényegében valamennyi szerve kifejlődött. Tömege negyvennyolc gramm, hossza 4,4 centiméter.
Egyre jobban szorít a nadrág, ennek azonban még mindig nem a baba az oka, hanem a rossz emésztés. Ezért a váradósság során termelődő pro-geszteron a felelős, ugyanis lágyítja az izmokat és a kötőszövetet.
A magzat látványos gyorsasággal növekszik! Tömege a tizenegyedik héten már a negyvennyolc grammot is eléri, hossza pedig feje búbjától a farkcsontjáig 4,4 centiméter. Ez utóbbi az úgynevezett ülőmagasság, vagyis CRL-érték. A tizennegyedik hétig átlagosan egy centiméterrel lesz hosszabb a CRL.
A harmadik hónapra kifejlődött az orr és a pici száj, s lehetővé válik az arc ultrahangos vizsgálata is. A tizennegyedik hét végére súlya elérheti a nyolcvan grammot. Fejecskéjén megjelennek az első hajszálak.

A tizenkettedik hét
A fejtetőtől a farokcsontig mért hossz 5,6 centiméter. Már a fájdalomra is tud reagálni.
A reggeli émelygés és hányás - ha egyáltalán jelentkezett - lassanként elmaradozik. A megnövekedett méh a hét végére eléri a szeméremcsont vonalát.
Ultrahangos vizsgálattal a magzat nyaki redőjének vastagságából következtetni lehet a Down-kór valószínűségére. Szükség esetén a tizenkettedik héten korionboholy-mintavétel segítségével genetikai vizsgálatokat lehet végezni. A beavatkozásra a 12. hét a legalkalmasabb. Ennek során a hasfalon keresztül bevezetett tűvel szövetmintát vesznek a méhfalhoz tapadó lepényből - miközben ultrahanggal figyelik a magzat és a lepény elhelyezkedését. A tenyésztés hatására osztódásnak induló sejtekben a kromoszómák számát és alaki eltéréseit vizsgálják, ezekből következtetni lehet a magzat egyes genetikai rendellenességeire.

A tizenharmadik hét
A magzat hossza a popsitól a feje búbjáig hét centiméter.

Esedékessé válik a fogászati ellenőrzés, belgyógyászati szűrés és az első vérkép-, vizelet- és vércukorvizsgálat, HbsAg-, ellenanyag szűrés, vércsoport meghatározás.

A tizennegyedik hét
A sárgatesttől lassanként a méhlepény veszi át a helyi hormonális folyamatok irányítását. A magzat fejecskéjén megjelennek az első hajszálak. A vese megkezdi a vizelet-kiválasztást: a baba azt pisili ki, amit megivott, vagyis a magzatvizet. Súlya nyolcvan gramm, a feje búbjától a farkcsontjáig tíz centiméter hosszú.

A tizenötödik hét
A kilencvenöt grammos magzatnak már szemöldöke is van, s parányi ujjacskáin köröm díszeleg.

 

A tizenhatodik hét
Szerető családra, megértő barátokra és türelmes orvosra van szüksége. Legalább olyan fontos az együttérzés, a gondoskodás, a kérdéseire adott pontos válasz, mint a szakszerű ellátás. Ha nem érzi ideálisnak orvosát, keressen másikat!

A tizenhatodik és a huszadik hét között érzékeli első ízben a kismama a magzatmozgásokat.
A tizenhatodik héten kerek tíz dekagrammos a magzat, fejének átmérője, az úgynevezett BPD-érték pedig 34 milliméter. Szemecskéi felett parányi szemöldök jelenik meg, ujjain aprócska körmök láthatók. Bőrének színe vörös, állát és homlokát finom kis pihék borítják. Ebben az időszakban már szemmozgásokat is végez, a tizenhetedik héten pedig az ujját is szopni tudja! Csontjai szilárdulni kezdenek, állkapcsában megjelennek a fogkezdemények. Már a várandósság első heteitől kezdve aktívan mozog, édesanyjának rendszerint mégis a 18-20. hétig kell várnia, mire érzékeli a finom rebbenéseket.
Számos kismamának ebben az időszakban válik egyre érzékenyebbé a mellbimbója. A legmakacsabb reggeli rosszullétek is elmaradoznak, visszatér az étvágy. Betegség esetén valóban nem tesz jót a várandósnak a magas láz,  lázcsillapítónak egy kellemes fürdő, vagy ha az nem segít, akkor metamizolum natricum vagy paracetamol tartalmú tabletta alkalmas.
Ekkor végzik el, lehetőleg éhgyomorra az AFP-szűrést, vérkép is készül, esetleg a vasraktárak telítettségét is nézik. Az AFP-vizsgálat olyan magzati fehérje (alfa fetoprotein) kimutatásán alapul, amely valamilyen mennyiségben belekerül a magzatvízbe és az anyai keringésbe is. Az átlagtól eltérô eredmény nem jelenti azt, hogy a magzatnál biztosan baj van.

A tizenhetedik hét
A százharmincöt grammos pocaklakó már szopja az ujját, és időnként grimaszokat vág. Agyalapi mirigyében már vannak endorfint tartalmazó sejtek, ezek fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek.

A kismama mellei egyre nagyobbak, feszesebbek lesznek. Előfordulhat, hogy a mellbimbó egy ideig kellemetlenül érzékeny. Sokat segíthet egy kényelmes pamut melltartó.

A tizennyolcadik hét
A magzat testén hőszabályozó zsírréteg képződik. Bőre vörös, állát, homlokát finom pihék borítják. Súlya százhatvanöt gramm. 

Az ötödik hónapban, általában a tizennyolcadik és huszadik hét között kerül sor a "genetikai" ultrahangvizsgálatra. Az elnevezés onnan ered, hogy az orvos ilyenkor alaposan szemügyre veszi, megfelelően fejlődnek-e a magzat belső részei. Sor kerül a koponya és az agy szerkezetének, a gerinc épségének vizsgálatára, ellenőrzi a szív négy üregének meglétét, a rekeszizom és a hasfal épségét, a hólyag és a vesék működését. A végtagok épsége az apró csontok alapos vizsgálatával állapítható meg. A legtöbb korszerű ultrahangkészülék súlybecslő programmal működik, mely a hosszadatok ismeretében kilencven százalékos pontossággal meg tudja állapítani, mekkora lehet a magzat súlya. Fontos információ a magzat mozgása is.
Az ultrahangleleten olvasható legfontosabb rövidítések feloldása: CRL - ülőmagasság (koponyától a farkcsontig), BPD - koponya-harántátmérő, HC - fejkörfogat, AD - a has hosszanti és harántátmérője, AC - haskörfogat, FL - combcsont hossza, HU - felkarcsont hossza.

A tizenkilencedik hét
A baba bőrén védő viaszréteg, más néven magzatmáz képződik. Súlya már kétszáz gramm. A huszadik hét
Elérkeztünk a várandósság félidejéhez. A baba szívhangjai már egyszerű sztetoszkóppal is hallhatók. A huszadik héten kereken harmincdekás a magzat, fejátmérője 47 milliméter, combcsontocskája éppen három centiméteres, kicsi kerek hasát pedig tizenöt centis szalaggal tudnánk körbevenni.

Ebben az időszakban átlagosan 80-100 grammot gyarapodik hetente az egészségesen fejlődő baba. Nem csoda, ha rendszeresen érezhetővé válnak a magzatmozgások.

A huszonegyedik hét
A baba a túlságosan hangos, dübörgős zenére ijedt rúgkapálással válaszol. Arra is képes, hogy megkülönböztesse a keserűt az édestől. Súlya háromszázharmincöt gramm.

Most már kívülről is érezhetők a magzatmozgások.

A huszonkettedik hét
A leánymagzat petefészkében immár több mint hatmillió éretlen tüsző várakozik arra, hogy egyszer majd valamelyikből utód szülessen. A baba súlya négyszázötven gramm.

A huszonkettedik héten már az édesapa is érzékelheti a pici rúgásokat, ha tenyerét csöndben és nyugalomban az egyre szembetűnőbben domborodó pocakra helyezi.
A magzat testén magzatmáz képződik. Kisebb darabkák leáznak belőle, s úszkálnak a magzatvízben, amiből folyamatosan kortyolgat a kisbaba. Ebből képződik az első béltartalom, a magzatszurok, amit majd a szülés utáni napokban fogunk viszontlátni a pelenkában.

A huszonharmadik hét
Ettől a héttől kezdve biztosan képes a baba a fájdalomérzékelésre.

A huszonharmadik héten már 550 grammos a magzat, s hetente nagyjából száz grammot gyarapodik. Testi változások
A növekedő méh egyre feljebb nyomja a gyomrot, s emiatt állandósulhat a teltségérzés, ha ritkán, nagyobb adagokat eszik a kismama. A gyakori, kis étkezésekkel általában megelőzhetjük. Ebben az időszakban már egyre feltűnőbbek a méhösszehúzódások: nem fájdalmasak, de jól érezhetően keményedik a méh.

 

A huszonnegyedik hét
A huszonnegyedik hét afféle bűvös határ: ha most születne meg, már koraszülöttnek számítana, s lenne esélye az életben maradásra. A hatodik hónap során folytatódik az idegsejtek keletkezése, érése és összekapcsolódása, de nem halmozódtak még fel a méhen kívüli élethez szükséges zsírtartalékok.

Súlya hétszáz gramm. Hét végére a méh eléri a köldök magasságát.

 

A huszonötödik hét
Ha csuklik a baba, anyukája ütemes kis rángásokra lesz figyelmes. A magzat súlya nyolcszáz gramm.

 

A huszonhatodik hét
A babának még nincsenek számottevő zsírtartalékai. Ha megszületne, nagyobb esélye lenne az életben maradásra, mert a légzésszabályozása már működne. Súlya kilencszáz gramm.

A magzat érzékeli a fény és a sötétség, a nappal és az éjszaka váltakozását is: nem pusztán a szöveteken átderengő fény, hanem édesanyja alvás-ébrenlét ritmusa is befolyásolja viselkedését s annak a mintának a kialakulását, amit születése után követni fog.
Rendszerint a 26. héten kerül sor a terhességi diabétesz, azaz cukorbetegség szűrésére, cukorterheléses vizsgálatra (OGTT) van szükség. Ez 75 gramm glükózoldat elfogyasztását jelenti éhgyomorra. Terhességi cukorbetegségről akkor beszélünk, ha ez az érték két órával az oldat elfogyasztása után 7,8 millimol/liter felett van. Emellett vérkép, ellenanyag és vizeletvizsgálat történik. BSH-szűrés, mely egy B-csoportú sztreptokokkusz baktérium kimutatására szolgál a hüvelyváladékból. A várandós nők tizenöt-húsz százaléka tünetmentes hordozó. Általában nem veszélyezteti a kismama egészségét, ezért kezelést sem igényelne. Mivel azonban a baktérium átjuthat a magzatba, illetve születés közben megfertőzheti, és súlyos lefolyású megbetegedést okozhat, célszerű elvégezni a tesztet. A baktériumot hordozó anyák kisbabáinak egy-két százaléka fertőződik. Ha a teszt pozitív, antibiotikum-kezelést kap az anya, amellyel jó eséllyel megelőzhető a baba fertőződése. 
 

A huszonhetedik hét
A magzat súlya már elérheti az egy kilót, a hossza huszonnégy centiméter. Fejének átmérője, az úgynevezett BPD-érték hét centiméter.


A huszonnyolcadik hét
A magzat már ezeregyszázötven grammos. Ez nagyjából a várható születési súly harmada. Teste huszonöt, lábacskái pedig öt és fél centiméter hosszúak. Testének arányai már körülbelül olyanok, amilyenek születéskor is lesznek.

Számos kismamánál ezekben a hetekben válik egyre erőteljesebbé a súlygyarapodás. Ügyeljünk az egészséges táplálék-összetételre! 

A huszonkilencedik hét
A magzat már ezerkétszázötven grammos, hossza huszonhat centiméter.
 

A harmincadik hét
A baba súlya ezernégyszázötven gramm, hossza huszonhét centiméter.

A harmincadik hét táján alakul ki a hőszabályozás képessége. Bőrét vastagon borítja a magzatmáz, körmei egészen lenőttek. Lassanként a zsírpárnácskák is megjelennek, bár bőséges tartalékokról még nem beszélhetünk.

A harmincegyedik hét
A magzat körmöcskéi már ujjai hegyéig érnek. Súlya ezerhatszáz gramm, hossza huszonnyolc centiméter.
Ekkor esedékes a második fogászati ellenőrzés. Ha kezelésre van szükség, nyugodtan be lehet adatni fájdalomcsillapító injekciót, a magzatnak nem árt.

 

A harminckettedik hét
A magzat súlya ezernyolcszáz gramm, hossza harminc centiméter. A bőr alatti zsírszövet megvastagodik. EEG-vizsgálattal kimutathatók a magzatnál az álom és ébrenlét ciklusai.

A babák többsége a harminckettedik hét végén fejjel lefelé helyezkedik el, de akkor sincs ok aggodalomra, ha még mindig csak "ücsörög". A szülésig többször oda-vissza fordulhat, bár egyre kevesebb hely áll rendelkezésre az efféle mutatványokhoz. A kisfiúk heréi már a herezacskóban vannak. Ha most születne meg a baba, nagy valószínűséggel önállóan tudna már lélegezni, s ha semmiféle betegség sem súlyosbítaná helyzetét, lassanként a szopással is ügyesen boldogulna.
A harminckettedik héten kerül sor a harmadik ultrahangvizsgálatra. Ekkor ellenőrzik, hogy a magzat megfelelően növekedik-e. 

A harmincharmadik hét
A magzat már kétkilós. Fejének átmérője nyolc és fél centiméter, feje búbjától a farokcsontjáig harminc és fél centiméter. A magzat a bőr alatt felhalmozódó zsírrétegnek köszönhetően mind jobban hasonlít egy formás újszülötthöz. A nyolcadik hónap elején átlagosan két kilogrammot nyom, s hetente huszonöt dekával gyarapszik. A tüdő lassan eléri az önálló működéshez szükséges érettségi szintet. Igazi párbeszédet is folytathatunk már vele, persze elsősorban a mozdulatok nyelvén. Szívesen hallgat zenét, belesimul a simogató tenyérbe, s ha finoman noszogatni kezdjük, különféle mozgásokkal tudatja aggódó szüleivel, hogy igenis él és virul, csak éppen szundikált egy kicsit. Ha édesapja közel hajol a pocakhoz, és mély, dörmögő hangján nevén szólítja, rendszerint válaszol, s helyezkedik egy kicsit. A várandósság során fellazulnak a kötőszövetrostok, ennek következtében a medence és a szeméremcsont közötti ízület is kiszélesedik, növelve a medence átmérőjét a szüléshez. Ez rendszerint nem jár semmiféle fájdalommal vagy kellemetlenséggel. Előfordulhat azonban egyénenként változó mértékű fájdalom a szeméremcsont tájékán, különösen séta, terpesztés, lábemelés vagy fekvő helyzetben történő mozgás közben. A kezdetben nagyjából hétcentis méh a nyolcadik hónapban kis híján eléri a szegycsontot.  A méh nyomhatja a rekeszizmot, a szívet és a tüdőt, ezért sok anya légszomjról, fáradékonyságról panaszkodik. A méh a hasi szervekre is ránehezedhet, jellemző a jobb bordaív alatti, illetve a deréktáji fájdalom is. Egyre gyakoribb a vizelési inger. A mellek érzékenysége fokozódhat. A köldök ilyenkorra többnyire elsimul. Nem ritka, hogy a feszülő hasfal bőre viszket, mert apró, felszín alatti sérülések keletkeznek rajta. Ez nem bőrbetegség, kezelést nem igényel, de a panaszokat enyhíteni lehet glicerintartalmú testápoló használatával. A nyolcadik hónap kellemetlenségeinek nagy része hamarosan enyhül, hiszen a baba feje a szülés előtti hetekben leszáll a kismedencébe.


A harmincnegyedik hét
A baba súlya már kétezer-kétszázötven gramm, hossza harmincegy és fél centiméter. 


A harmincötödik hét
A pocaklakó már nem is olyan pici, súlya kétezer-ötszázötven gramm, hossza pedig harminckét centiméter. 

A harminchatodik hét
A magzat súlya kétezer-hétszázötven gramm, hossza harminchárom centiméter. A BPD kilenc centiméter. A legtöbb kisbaba fejét már félcentis haj borítja.
A szülési szabadság kezdete. Nem kötelező a szülés előtt igénybe venni. Hetente NST-vizsgálatot végeznek, ultrahanggal megállapítják, megfelelôen növekszik-e a baba, s hogyan helyezkedik el.

 

A harminchetedik hét
A baba súlya kétezer-kilencszázötven gramm, hossza harmincnégy centiméter. A testét borító piheszôrök lassanként eltűnnek, legtovább a karján, hátán és a fülcimpáján maradnak meg.


A harmincnyolcadik hét
A baba súlya háromezer-egyszáz gramm, hossza harmincöt centiméter. A köldökzsinór nagyjából félméteres. A betöltött harminchetedik héttől kezdve már bármikor sor kerülhet az érett kisbaba születésére. A körmöcskék túlnőnek az ujjbegyen. A kislányok nemi szervénél a nagyajkak eltakarják a kisajkakat.
Ultrhangvizsgálatot végeznek a baba fekvését illetően illetve a köldökzsinór áramlását figyelik ezt flowmetriának nevezik.

 

A harminckilencedik hét
A babák ezen a héten átlagosan háromezer-kétszázötven grammal születnek. 


A negyvenedik hét
Célba értünk!

Az átlagos születési súly érett, időre születő babák esetében háromezer-négyszáz gramm, teljes testhosszuk ötven centiméter.
A babák tíz százaléka akár a 42. hétig is képes várni a születéssel, bár ezt kevés kórházban engedik meg, s ha a vizsgálati eredmények már nem kedvezőek, megindítják a szülést.
Amíg minden rendben van a babával, aggodalomra, türelmetlenségre semmi ok. Túlhordás esetén gyakran ellenőrzik, hogy jó-e még a magzat ellátottsága.

 

Asztali nézet