Védőnői Szolgálat Halimba
Az egészséges és boldog családokért

MENÜ

Ha hordozzák, ringatják,

simogatják, kézben tartják, masszírozzák:

ez mind-mind táplálék a csecsemő számára.

És talán fontosabbis, mint a vitaminok,

ásványi sók és proteinek.

                                         Dr Frederick Leboyer: Shantala                                                  

    

A csecsemőmasszázs története

A babamasszázs évezredes hagyománya Indiából származik. Az ősi kultúrákban anyáról gyermekre szállt a masszázs tudománya. Az édesanyák a világ minden pontján ösztönösen tudják, hogy a babáknak szükségük van az ölelésre, a ringatásra, a szeretetteljes érintésre.

A masszázs olyan kommunikáció, amely szavak nélkül is képes érzelmeket, nyugalmat, szeretetet közvetíteni, és egyes társadalmakban a csecsemőgondozás hagyományának részét képezi.

Az érintés egész életünk során rendkívüli fontossággal bír, végigkíséri emberi kapcsolatainkat.

A szeretetteljes masszázs az egyik legnagyobb ajándék, amelyben a szülőnek és gyermekének része lehet.

       

A masszázs pozitív hatásai

Számos kísérlet, megfigyelés, és kutatás bizonyítja a masszázs csodálatos hatásait, eredményeit.

A babamasszázs sokkal többet jelent a kicsinek a puszta testi örömnél vagy a fizikailag érzékelhető pozitív hatásoknál. Segít megőrizni egészségét, testi-lelki jólétét. A szülőnek pedig erősíti az önbizalmát, az anyai érzéseit. Az apák pedig lehetőséget kapnak arra, hogy babájukat masszírozva közelebb kerüljenek gyermekük szívéhez, ezzel elmélyíthessék a köztük kialakuló kötődést.

  • A babamasszázs a fizikálisan kifejtett előnyein keresztül stimulálja a bőrt, a légző keringési rendszert, a nyirokkeringési rendszert, javítja a vérkeringést, az emésztést, segíti az immunrendszer működését, az érzékszervek és az izomrendszer fejlődését.
  • Segít a stressz-oldásban, ellazulásban, a feszültségek levezetésében, a fájdalmas emlékek enyhítésében.
  • A masszírozott babák a betegségekkel szemben ellenállóbbak, kiegyensúlyozot-tabbak, nyugodtabbak, éber állapotban aktívabb a figyelmük és érdeklődőbbek. Kevesebbet sírnak, könnyebben alszanak el és alvásuk minősége is javul. A súlygyarapodásuk és fejlődésük kiegyensúlyozottabb.
  • A bőr- és szemkontaktuson, az érintésen, a baba jelzéseinek megértésén, a kölcsönös tiszteleten és a boldogság érzésén keresztül a baba és gondozottja közti kötődés elmélyül.
  • A masszázs oxitocin termelő hatása által az anya tovább és könyebben képes anyatejjel táplálni gyermekét. A csecsemőmasszázsnak negatív hatása nincs, a szeretetteli masszázs olyan természetes, mint az anyatejes táplálás, vagy a természetben a levegő és a víz.

Apuka! Ne várjon meghívóra!

 

Ne várjon külön meghívóra, hogy részt vegyen a gyermekének gondozásban. Véget kell venni annak a tévhitnek, hogy csak az anyának, nagymamának, anyósnak kell a kezdetektől aktívan foglalkoznia a babával. Ne hagyja, hogy háttérbe szoruljon, hogy a jó szándék által vezérelt rokonok félretolják az útból! Kérdezzen! Kérdezze meg, hogyan kell hőmérőzni, fürdetni, pelenkázni, büfiztetni. Ha a munkájából adódóan hétköznap csak az esti dolgokban tud segíteni párjának, vállalja Ön a masszázst! Lépje át azt az akadályt, hogy ön nem tanult soha „anyai” viselkedést, viszont Ön is tudja, hogyan kell ringatni, táncolni vele, megetetni, megfürdetni és a szeretetteljes érintés, masszázs megtanulásával erősebbé, szorosabbá fűzheti a kötődés szálait gyermekével.

Meglepődve fogja tapasztalni, hogy Önben is beindulnak majd az „apasági hormonok” amint közel kerül babájához. Ez egy különleges lehetőség arra, hogy egyre jobban megismerje kisbabáját, kapcsolatba kerüljön mélyebb énjével, és az Ön legbenső tulajdonságával –gondoskodó énjével. Másrészről a masszázs nyújtotta élmények kapcsán önbizalma, szülői képességeibe vetett hite megerősödik.

 

Milyen életkorban és milyen gyakran végezhető a masszázs

  

A babamasszázs, mint szeretgető érintés, már újszülött kortól elkezdhető.

Ha nem is tudatosan, de minden anya és apa természetes késztetése, hogy megismerje csecsemőjét.

A Magyar Gyermekmasszázs Egyesület által tartott tanfolyamokon a 2-3 hónapos korban történő kezdést ajánljuk (ebben az életkorban alkalmazható a leghatékonyabban a masszázs) de természetesen fiatalabb és idősebb babákat is szeretettel látunk.

A gyermek növekedésének megfelelően, a kúszó-mászó, tipegő, és kisgyermekkorban a mozdulatok változtatásával a masszázs tovább folytatható.

A masszázs a születéstől egészen a felnőtt korig végigkíséri az életünket, mindennapos cselekvéseink része lehet.

A babamasszázs akkor a leghatékonyabb, ha rendszeresen, a kicsi igényeinek megfelelően végezzük.

 

Ha több információra van szükséged a masszázsról nyugodtan hívj: +36/20-566-3252

 

Asztali nézet