Védőnői Szolgálat Halimba
Az egészséges és boldog családokért

MENÜ

                                    Testhőmérséklet

 

 

A testhőmérsékletet emeli a magas környezeti hőmérsékleten (pl. fürdő is), sok meleg ruhába öltöztetésen kívül a folyadékfelvétel elmaradása, fokozott izomaktivitás (betegség esetén a túlságosan hamar kezdett mozgás!) is. Az előzőeken felül este mindig magasabb a testhőmérséklet, egyedi eltérések is lehetnek egyes gyerekek, főleg csecsemők normális testhőmérséklete között. Emiatt célszerű az újszülöttek alaphőmérsékletét pár alkalommal megmérni, hogy legyen mihez viszonyítani ezt az értéket megbetegedés esetén, amennyiben a szokottnál kissé magasabbnak találják a hőmérsékletet, először meg kell itatni, majd biztosítani kell a megfelelő hőleadást (pl. kitakarás), ezek után vissza kell mérni a lázat.

 

Normális testhőnek a 36,0- 37,0 C -ig terjedő tartományt tekintjük, 38,0 C-ig hőemelkedésről, felette lázról beszélünk, 39,0 C-felett magas lázról van szó. A láz (csak nagyonmagas hő) kísérő tünetei károsíthatják a szervezet működését, gyorsul a szívverés, anyagcsere, nehezített lesz a légzés.

 

Láz

A láz a szervezet védekező működése során alakul ki. Általában valamely kórokozó (vírus, baktérium, gomba stb.) jelenlétére utal, de gyulladásos folyamatot is jelezhet számunkra. Láz során olyan lázkeltő anyagok szabadulnak fel a szervezetben, melyek a test belső normális hőmérsékletét megemelik, ezáltal új hőmérsékleti egyensúlyt alakítanak ki. A láz természetes jelenség, az immunrendszer válasza a fertőzésre, és bizonyos fokig a beteg jó barátja. A normálisnál magasabb testhő gyilkolja a vírusokat, bacilusokat, felgyorsítja a gyógyulás folyamatát. Ezért szoktam javasolni, hogy hőemelkedésre még ne adjunk gyógyszert a gyermekeknek.  Fontos, hogy a láz mindig tünet, nem pedig betegség. Jelez, megmutat valamit, rávilágít arra, hogy valami nincs rendben a szervezettel.

  

           Lázmérés

A hónaljban mért hőmérséklet mellett szájban, fülben illetve végbélben is mérhetünk lázat, a végbélben mért hőmérséklet értékéből azonban 0,5 °C-ot le kell vonni. Azaz, ha a csecsemő végbelében 38,1 °C-ot mérünk, akkor a kicsi tényleges hőmérséklete 37,6 °C, tehát még nem lázas. Néhányan fülbe dugható digitális hőmérőt, cumis hőmérőt, illetve homlokra tehető hőmérő szalagot használnak. Általában megbízhatóbbak a hagyományos higanyos lázhőmérők, bár az utóbbi időben a komolyabb digitális hőmérők is pontos értéket mutatnak. A kézrátételes hőmérséklet megállapítást semmiképpen se alkalmazzuk, nagyon megtévesztő. Mindig mérjük meg a kicsi lázát, hiszen két percet vesz igénybe, ugyanakkor a kezelés és a láz okának kiderítése szempontjából orvosuknak nem mindegy, hogy mennyi volt a gyermek hőmérséklete.

 

Lázcsillapítás

 

 Fontos kiemelni, hogy a lázcsillapítás során ne arra törekedjünk, hogy a gyermek láza teljesen lemenjen, hiszen a nagy hőmérséklet ugrás is ugyanúgy megviseli a szervezetet. Például egy 39 °C láz esetén elég, ha 38 °C-ig vagy 37,5 °C-ig csillapítjuk a gyermek hőmérsékletét, nem kell a normál 36,5 °C-ra törekedni.

Kétféle lázcsillapítási módszer ismeretes, a fizikális és a gyógyszeres, amiket mindig együtt alkalmazzunk. Tudatlanságból eredően hibásan, félve, vagy egyáltalán nem nyúlnak a fizikális lázcsillapító eljárásokhoz az emberek, pedig ezek az eljárások nemcsak hatásosak, önmagukban is, de megkímélik a szervezet méregtelenítő apparátusát a gyógyszerektől. Fontos, lázat 38,5 °C felett csillapítunk csak mivel a jótékony hatását tesszük tönkre ha  előbb csillapítjuk a lázat.

Fizikális:

Hűtőfürdő esetén engedjünk a fürdőkádba mellkasig érő, kb. 38 °C hőmérsékletű vizet. Ültessük bele a kicsit, csecsemőt alkarunkkal alátámasztva tegyük bele, majd hideg víz hozzáadásával fokozatosan hűtsük a vizet, közben kezünkkel kevergessük a vizet. Arra vigyázzunk, hogy ne hűtsük le nagyon gyorsan a vizet, illetve ne hűtsük le 22 °C alá, mert görcsöt okozhat a gyermeknek. A hűtőfürdőt kb. 5 percig alkalmazzuk, szükség esetén több alkalommal. 10-20 percenként ellenőrizzük a testhőmérsékletet. Abba kell hagyni, ha szája, bőre elkékül, remeg, szárazra kell törölni a testet ilyen esetben.

Priznitz (állott vizes borogatás). Egy lavórba engedjünk langyos vizet, tegyünk bele egy törölközőt, jól nedvesítsük át, csavarjuk ki, majd a gyermek törzsét hónaljtól combközépig tekerjük be vele. Erre egy vékony száraz ruhát tegyünk. Ha a nedves törölköző átvette a test hőmérsékletét (pár perc múlva), cseréljük ki egy másik langyos vízbe mártott törölközővel. Ezt mindaddig folytassuk, míg a gyermek láza le nem megy. Fontos eloszlatni egy tévhitet. Sokan jönnek úgy a rendelőbe, „ a kicsi csuklójára, bokájára tett vizes ruhát”, mégsem használt. Ezzel nem érdemes próbálkozni, mert nem is fog. A csukló, boka felszíne ugyanis túl kicsi ahhoz, hogy segítsen, a gyermek egész törzsét be kell ahhoz tekerni, hogy a láza lemenjen. Abba kell hagyni, ha szája, bőre elkékül, remeg, szárazra kell törölni a testet ilyen esetben.

Gyógyszeres:

Lázcsillapító gyógyszerek, szirupok és kúpok, vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban. Ezek alkalmazásánál nagyon fontos ügyelni arra, hogy mindig csak a meghatározott mennyiséget adjuk a kicsinek. Általában mindegyik gyógyszer csak 4 óránként adható (ez igaz a kúpokra is), de ha nagyon rossz a helyzet és az orvos megengedi, kétféle, különböző hatóanyagú gyógyszert is kombinálhatunk. Bár általában hajlamosak vagyunk a gyógyszeres doboz felnyitása után a csomagolással együtt a kukába dobni a mellékelt tájékoztatót is, legalább a gyerek esetében ne tegyük!

 Mielőtt benyomnánk a kicsi szájába az első adagot, érdemes alaposan átböngészni a feleslegesnek tűnő papírt, hiszen a megfelelő adagolásról, a hatóanyagokról, s persze, a lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról is minden információt megtalálunk benne. Háromféle gyógyszer közül választhatunk, mégpedig az amidazophen, az ibuprofen és a paracetamol tartalmúak közül. Fontos kitapasztalni, hogy gyermekünknek melyik készítmény válik be a legjobban. Minden szervezet egyéni, így az is egyedi, hogy hogyan hat a gyógyszer a gyermekünk szervezetére, hat-e rá egyáltalán.

 

Asztali nézet