Védőnői Szolgálat Halimba
Az egészséges és boldog családokért

MENÜ

 Fejtetvesség

 

Az első és leg fontosabb, a fejtetű nem válogat, bárki megkaphatja. Nem kell ezt a dolgot restelleni, csak annak aki nem törődik gyermeke hajának gondozásával a fertőzés után. Ha a szülő tetvességet tapasztal szoljon az adott közösségbe, hogy mielőbb lehessen intézkedni.

A fejtetű 3-4 mm hosszú rovar, amely színét a haj színének megfelelően változtathatja! A nőstény naponta 6-8 ovális alakú, apró, gyöngyházfényű petét (serkét) rak a hajszálak tövéhez, elsősorban a halánték-és tarkótájra. A tetű a serkéből 6-8 nap alatt kel ki. A fejtetű mindig a hajban marad, lábaival a hajszálakon kapaszkodik és a fejbőrön keresztül, vérszívással táplálkozik. Serkéit a fejbőrhöz közel, a hajszálak tövére cementszerű anyaggal ragasztja, mert azok a tetű kikeléséig a fejbőrtől alig távolodnak el. 

  Terjedésük:

  fő lehetősége a közvetlen érintkezés. A gyermekek a fejüket összedugják, sugdolóznak,a játszótéren birkóznak, az iskolában verekszenek. a hajuk összeér és ezzel lehetőség nyílik a fejtetvek átvándorlására. Otthon a fejtetves gyermek kistestvérét öleli át,aki másnap az óvódában pajtásával dugja össze a fejét.Így a legtisztább családba is könnyen bekerülhetnek a fejtetvek.Szélsőséges esetekben a tetve sapka felvételével, vagy ilyen fésű, esetleg hajkefe használatával ugyancsak átvihető a fertőzés.

Felderítésük nem könnyű, mivel a vérszívás nehezen vehető észre, ugyanis a viszketés a befecskendezett nyál hatására csak 15-30 perc múlva jelentkezik. A fejtetvességre igen gyakran a gyermek füle körüli vakaródzás hívja fel a figyelmet. Ilyenkor a hajat lazán szétbontva meg kell vizsgálni. Amíg csak elvétve akad élő tetű, azt nehéz megtalálni, viszont a hajszálakon erősen tapadó, fénylő, áttetsző színű serke könnyen felismerhető. Sűrű fogazatú fésűvel a tetvek a hajból könnyen kifésülhetők és szabad szemmel is jól észrevehetők 

 Tetűírtás:

 Ha gyermekünk fejtetves, nem kell kétségbe esnünk, ugyanis a gyógyszertárakban beszerezhető tetűirtószerek (Nittyfor, Pedex, Nix,Paranit) a tetveket és a serkéket rövid időn belül biztosan elpusztítják! A tetűirtószerek használata előtt, a szokásos módon samponnal először mossuk meg a gyermek haját, ezt követően alaposan öblítsük le, töröljük meg úgy, hogy nedves maradjon, majd a kezelést – a tetűirtószerhez mellékelt használati utasítás előírásai szerint (!)– gondosan végezzük el. A Nittyfor és Pedex tetűirtó hajszesz használatakor a következőket vegyük figyelembe. Hajmosás után a hajas fejbőrt és a hajat gondosan nedvesítsük át, majd dörzsöljük be. Ezután várjuk meg, amíg a hajszesz a hajra rászárad. (Ez az idő a felvitt mennyiségtől függően: 5-15 perc). Ügyelni kell arra, hogy a tetűirtószerek ne kerüljenek a szembe, mert kötőhártya gyulladást okozhatnak. A gyermek csukott szemét vattával kell védeni. Kisebesedett bőrfelületre nem szabad alkalmazni. A készítmények tetűirtó hatásukat a következő fejmosásig (akár néhány hétig!) megőrzik és a hajra rákerülő fejtetveket még azok megtelepedése, elszaporodása előtt biztosan elpusztítják. A tetűirtószeres kezeléstől a serkék is biztosan elpusztulnak. A hajszálon megtapadó életképtelen serkéket azonban az életképesektől rendkívül nehéz megkülönböztetni. Ezért az elpusztult serkéket a kezelés után a gyermek hajáról távolítsuk el, ugyanis a serkementesség jelzi, hogy a kezelés során gondosan jártunk el. Mivel a serkék a hajszálakhoz cementszerű anyaggal rögzülnek, ezért az elpusztult serkék eltávolítása gyakran nem könnyű. Megkísérelhetjük az eltávolítást ecetbe mártott sűrűfésűvel, vagy úgy, hogy a serkét a hajszálról két körmünkkel, esetleg csipesszel lehúzzuk, vagy egyszerűen levágjuk a hajszálat. Néhány serke eltávolítása az utóbbi módon nem okoz különösebb nehézséget. A fésűn, kefén található fejtetvek néhány perces forró vízbe mártással, a sapkán levők pedig mosással pusztíthatók el.

Fontos még otthon továbbá a fertőtlenítő nagytakarítás, ágynemú magas hőfokon való fertőtlenítése.
 

 

 

Asztali nézet