Védőnői Szolgálat Halimba
Az egészséges és boldog családokért

MENÜ
Ülhet némán egy anya,
Míg szorongva sír magzata?
Nem, nem ó ez nem lehet,
Ez nem eshet soha meg.
                             Wiliam Blake
 
Óvodás korban
Az óvodáskor a személyiségfejlődés, a tudatformálás tekintetében a legfontosabb időszak. Egészségnevelés szempontjából ez a korosztály a legfogékonyabb.
 
     Ebben az életkorban a gyerekek finommozgás készsége még kialakulóban van. A helyes fogmosási technika elsajátítása sok gyakorlást és segítséget igényel. Viszont ez a legoptimálisabb időszaka rendszeres szájápolás iránti igény kialakításához. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek kb. 8-9 éves korig egyedül nem tudnak tökéletesen fogat mosni, ez a szülők feladata.                                                                                                      
 
Hogyan lyukadnak ki fogaink?
            A fogainkon maradt ételmaradék vékony filmszerű réteget alkot, melyben baktériumok szaporodnak el.     Ezek a baktériumok a táplálékban lévő cukrot bontják, s közben savat termelnek. A sav oldja a fogzománcot, mely elvékonyodik, s átszakad. Ez a fogszuvasodás.
        Ha lepedék nincs, akkor szuvasodás sincs! Lepedéket csak a helyes fogmosási technika elsajátításával lehet eltávolítani!
 
Milyen a jó gyerekfogkefe?                                    
Legfőbb jellegzetessége az, hogy
nem felnőtt méretű.
 Elsősorban az ismert márkák
közül érdemes választani, mert
 ezek nyújtják a megfelelő minőséget,
 s általában feltüntetik az ajánlott
korosztályt is.
Egy fogkefe kb. 2 hónapig használható,
 ha a gyerek nem rágcsálja szét
 
 
Milyen fogkrémet válasszak?
Mindig fluor tartalmú gyermekfogkrémet válasszunk. Nem a fogkrém típusa, hanem a mennyisége a fontos.
6 hónapostól - 3 éves korig már használhatunk fogkrémet,melyet vékony, filmszerű rétegben helyezzünk a fogkefére. A fogkrém gyógyszernek minősíthető a fluortartalma miatt, ezért fontos a mennyiség. Ennyit lenyelhet a baba, nem okoz problémát.
Óvodás kortól már borsónyi mennyiségre növelhetjük az adagot, mert kb. 3-4 éves korukra tanulnak meg a gyerekek öblögetni.
 
    Az iskolás /kb. 7-8 éves/ már felnőtt fogkrémet használhat, de abból is csak borsónyi mennyiséget.
 
Az utóbbi hónapokban jelentek meg a piacon azok a fogkrémek, melyeken feltüntetik az ajánlott korosztályt.
    A legjobb az, ha váltogatjuk a fogkrémet, nem kell mindig ugyanazt használni, ha elfogy, lehet más márkákkal próbálkozni.
 
Fogváltás
A tejfogak száma 20. A maradó fogaké 32. Ebből is látszik, hogy az az elképzelés tévhit, hogy csak a kieső tejfogak helyére nőnek ki a maradó fogaink. A fogváltás 6-7 éves korban kezdődik.
Sok szülő várja, hogy mozogjanak az első tejfogak, s helyükön megjelenjenek gyermekük szájában a maradó fogak. Ez az időszak emlékezetes, hiszen helyesek a gyerekek hiányos fogazattal.
   Az esetek döntő többségében az első maradó fog a tejfogak mögött bújik ki. Ezt nem előzi meg tejfog-kiesés!
     Ha elkezdjük számolni középvonaltól hátra a fogakat, s ha hatot számolunk, akkor a hatodik maradó fog! Fokozottan figyeljünk rá, mert fogkefével nehezen elérhető helyen van.
 
 Rágás
Tejfogak előtörésével fokozatosan a
darabos ételek is előtérbe kerülnek
a babák étrendjében.
A rágás alapvető fontosságú az
állcsontok és az arcizmok optimális
 fejlődésében.  A keményebb
konzisztenciájú étel aprítása során
 jelentős munka hárul a rágóizmokra
 és a táplálék fogakhoz történő
dörzsölése segíti a fogazat
öntisztulását.
Törekedjünk arra, hogy minél több gyümölcsöt (alma), zöldséget (répa) rágcsáljon gyermekünk nyersen.
A rágómunka csökkenésével nő a lepedék és fogkőképződés, valamint a fogtorlódás kialakulásának lehetősége.
 
 
Nagyobbaknak
Étkezés
 Ha szeretne hosszú ideig egészséges, ép fogakkal mosolyogni, figyeljen az étkezésre. Szervezetének szüksége van mindennap a vitaminokra és ásványi anyagokra, amely általános egészségi állapota mellett a fogai épségét is szolgálják. A fluor fogyasztása a fogak szempontjából meghatározó, bár ennek igazán gyerek korban van jelentősége a fogváltásig. Legtöbb fluor a burgonyában, dióban, mandulában, mogyoróban és egyéb olajos magvakban található. Ilyen táplálkozás ellenállóvá teszi a fogzománcot a savakkal szemben, és tartósak lesznek fogai. Felnőtt korban már a fogkrém révén a fogfelszínre juttatott fluornak van jótékony hatása. Nagyon fontos a nyers ételek fogyasztása, rágása. Lehetőleg naponta egyen almát, körtét, karalábét, vagy sárgarépát, amely révén megedződnek a fogai és az ínye. Ezek a zöldségek, gyümölcsök hozzájárulnak a fogai természetes tisztításához is. 
A vérző íny legtöbbször a gyulladás jele. Enyhébb esetben a kamillás öblögetés és a C vitamin használ, de ha 1-2 nap alatt nem jön helyre, feltétlen kérje a fogorvos segítségét, mielőtt komolyabb baj alakul ki.
 
Szájápolási tanácsok 
 A fogorvostól gyakran kérdezik, milyen fogkefét, fogkrémet ajánl? A szájápolás rendszeres napi feladat. Nem elég a rendszeres fogmosás, annak módszere is fontos
Ideális eset, ha minden étkezés után fogat tudna mosni, ez a gyakorlatban azonban sokszor nem megoldható. Kétszer naponta, reggel és este étkezés után mindenképpen ajánlatos az alapos fogmosás. Sűrű sörtéjű, kisfejű fogkefét használjon, így a nehezen elérhető területeket is elérheti. Mind a kézi, mind a gépi fogkefe megfelelő lehet, a technika azonban korántsem mindegy. El kell tüntetnie fogairól a lepedéket, de ne okozzon a fognyakon sem kopást!
 
Fogkefék
 A gépi fogkefék hatékonyabban tisztítanak a kézi fogkeféknél. Amennyiben idegenkedik attól, vagy drágának találja, jó technikával a kézi fogkefével is megfelelően tisztíthatja a fogait. A fogkefevásárlásnál vegye figyelembe az életkort. A gyermekeknek külön fogkeféket fejlesztettek ki a vezető gyártók, amelyre legtöbbször az ajánlott életkor is feltüntetésre kerül.
 Felnőttek számára rengeteg típust kínálnak a gyártók. A vásárlásnál az alábbiakra kell figyelni: a méret, a sörték erőssége és a nyél kiképzése. Az ideális fogkefének, kicsi a feje, így könnyedén elérhető vele a fogak összes felszíne, emellett puha a sörtéje, mert azzal kevésbé sértheti fel az ínyét és kevésbé koptatja ki a fognyakat. A nyél kiképzésénél a vastagabb, puha fogásút ajánljuk, amelyen a műanyag nyelet gumival vonják be, így nem csúszik és nem is pálcavékonyságú, így könnyebb használni. A kutatások szerint a keresztirányban álló sörték tisztítanak a leghatékonyabban, mert ezek férnek be a fogközökbe a legjobban.
 A fogkefék cseréje 2-3 havonta erősen ajánlott, mert a sörték csak eddig őrzik meg hatékonyságukat. Az „indikátoros” fogkefe, a közepén lévő kék sörték elhalványodásával jelzi, cserére szorul. Ha elhajlanak oldalra, vagy kiszőrösödnek a sörték, akkor mindenképp vegyen újat. Az sem mellékes, hogy az öreg fogkefe valóságos baktérium tenyészet. Ha az elhasználódás rövidebb, mint 3 hónap alatt jelentkezik, akkor Ön túlságosan erősen sikálja fogait, amelynek káros hatásai lehetnek, ezért kérjen tanácsot fogorvosától.
  
Fogkrém
 A fogkrém szintén fontos a szájhigiénia szempontjából. Ha nincs speciális fogkrémre szüksége pl. fogágy betegség, szájszárazság vagy érzékenység miatt, akkor bármely ismert gyártó termékeiből választhat. A speciális fogkrémek közül az érzékenységre a "sensitiv" típusok ajánlhatók. Szájszárazságra ajánlott fogkrémek különböznek a többitől, enzimeket tartalmaznak, amelyek segítik a száj védekező-mechanizmusát. Fogágybetegség leküzdésére a gyógynövényekből készült termékeket ajánljuk.
 A fog és a fognyak érzékenysége olyan probléma, amely nagyon sok embert érint. A felnőttek több mint 30%-a kémiai vagy mechanikus hatásokra, édes vagy savanyú ételekre, hidegre vagy melegre fájdalmat érez. Ennek oka legtöbbször a fogíny visszahúzódása, ami szabaddá teszi a fognyakat. Az így előbukkanó dentincsatornákon keresztül a kémiai és mechanikai ingerek közvetlenül érik a fog ban lévő fájdalomreceptorokat.
 
Fogselyem
 A kb. két perces fogmosás után, a fogközök tisztításával is foglalkoznia kell, mert még a fogak felszínének 30%-ával végzett csak. A fogközöket fogselyemmel tisztogassa, amely lehet kör átmetszetű, vagy lapos a könnyebb használat érdekében. 15-20 cm-es darabot letépve, a végeket az ujjára feltekerve óvatosan vigye a két fog közé és C alakban hajlítsa, majd óvatosan az íny alatt is használja. Ha a fogselyem kiszálazódik, akkor ott nem jól záró tömés, vagy korona van, amellyel keresse fel fogorvosát. A több méretben kapható fogköztisztító kefe a fix fogpótlások (hidak) alatti területek megtisztítására alkalmas. A speciális „superfloss” fogselymet, erősebb, merev részekkel és puha vastag felszínnel, a fogszabályozók, az implantátumok és a hidak alatti területek megtisztítására használja.
Mindezek után a nyelvtisztást se felejtsük el, amelyet speciális fogkefével végezhet, ennek hátoldalán nyelvtisztító rész található.
 
Dohányosok a fogkövesedés és az ennek következtében fellépő fogínysorvadás miatt fokozottan veszélyeztetettek, ezért nekik különös gondot kell fordítaniuk a szájhigiéniára.
Hazánkban még nem a szájhigiénia része, de a szakorvosok ajánlják a szájzuhany alkalmazását. Persze nem fogmosás helyett, hanem alapos fogmosás után. A szájzuhany erősíti a fogínyt, így késlelteti az idősebb korban beinduló ínysorvadást.
Az ínygyulladás és szájsebek kezelésére – a fogorvos által ajánlott - fertőtlenítő hatású szájöblítőket is használhat.

 

Asztali nézet